Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

Посвідчення заповіту (крім секретного)


Ідентифікатор послуги: 01239

Повна назва: Посвідчення заповіту (крім секретного)

Інформація про послугу: Посадові особи органів місцевого самоврядування уповноважені відповідно до законодавства вчиняти нотаріальні дії, зокрема, посвідчувати заповіти. Заповіти подаються не менше ніж у двох примірниках, один з яких залишається у справах органу місцевого самоврядування. Нотаріальні дії вчиняються в приміщенні органу місцевого самоврядування. В окремих випадках, коли громадянин не може з'явитися в зазначене приміщення, нотаріальні дії можуть бути вчинені поза вказаним приміщенням.

Строк: 1 день (робочі)

Вартість:

Строк та вартість надання послуги

Звичайне надання

Адміністративний збір: 0,05 неоподаткованих мінімумів доходів громадян

Строк надання: 1 день (робочі)

Як отримати і що для цього потрібно

Де отримати
  • Селищні та сільські ради та їх виконавчі органи

Хто і як може подати заяву:
  • заявник: письмово; особисто

Хто може звернутися: фізична особа

Документи, що необхідно надати для отримання послуги
  • Документи на право власності на майно, яке заповідач заповідає
  • Документ, що підтверджує сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита
  • Копія паспорта спадкоємця (за наявності)
  • Паспорт громадянина України особи, що заповідає
  • Реєстраційний номер облікової картки платника податків

Умови і випадки надання

Посадові особи органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, посвідчують заповіти.

Заповіти подаються посадовій особі органу місцевого самоврядування не менше ніж у двох примірниках, один з яких залишається у справах органу місцевого самоврядування.Посвідчення заповітів через представників, а також заповіту від імені кількох осіб (крім подружжя) не допускається.

Посадова особа органу місцевого самоврядування посвідчує заповіт, який написаний заповідачем власноручно або за допомогою загальноприйнятих технічних засобів.
Посадова особа органу місцевого самоврядування може на прохання особи записати заповіт з її слів власноручно або за допомогою загальноприйнятих технічних засобів. У цьому разі заповіт має бути прочитаний уголос та підписаний заповідачем, про що ним зазначається у заповіті перед його підписом.Якщо заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт, посвідчення заповіту має відбуватися в присутності не менш як двох свідків. Свідками можуть бути лише особи з повною цивільною дієздатністю. Свідками не можуть бути посадова особа органу місцевого самоврядування, яка посвідчує заповіт, спадкоємці за заповітом, члени сім'ї та близькі родичі спадкоємців за заповітом, особи, які не можуть прочитати або підписати заповіт.Текст заповіту має містити відомості про особи свідків, а саме: прізвище, ім'я, по батькові кожного з них, дату народження, місце проживання, реквізити паспорта чи іншого документа, на підставі якого було встановлено особу свідка. Свідки, при яких посвідчено заповіт, зачитують його вголос та ставлять свої підписи на ньому.Для посвідчення заповіту подається паспорт громадянина України особи, що заповідає, для підтвердження особи та виготовлення заповіту.


Результати та способи отримання результату
  • Виготовлення та посвідчення заповіту шляхом вчинення посвідчувальних написів на заповіті, які підписуються посадовою особою органу місцевого самоврядування і скріплюються гербовою печаткою
  • Строк та вартість надання послуги

    Звичайне надання

    Адміністративний збір: 0,05 неоподаткованих мінімумів доходів громадян

    Строк надання: 1 день (робочі)

    Куди звернутися, якщо відмовлено у наданні послуги?

    Підстави для відмови у наданні послуги:

    • Документи подані не в повному обсязі

    Скаргу може подавати: оскаржувач, представник оскаржувача

    Нормативна база

    Нормативні документи, що регулюють надання послуги:

    • Закон України "Про нотаріат" стаття 37
    • Постанова КМУ від 21.01.1993 №7-93 "Про державне мито" ч. 3 ст. 2, підп. п) п. 3 ст. 3
    • Наказ ЦОВВ від 11.11.2011 №3306/5 "Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування"