Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

17.11.2021 14:05

Наталя Заболотна на державному рівні презентувала досвід Вінниччини у розвитку інклюзивного та ґендерно-чутливого публічного простору.

6194f0f759656__f689147cd88e9e2a8500ed4d698fa8bf.jpg

Сьогодні в Клубі Кабінету Міністрів України відбулося засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

В межах роботи засідання Перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна розповіла про досвід Вінницької області у розвитку інклюзивного та ґендерно-чутливого публічного простору.

Окрему подяку Наталя Заболотна висловила Першій леді України Олені Зеленській за ініціативу участі у «Партнерстві Біарріц».

«Таким чином ми робимо потужні кроки для подолання нерівності у можливостях жінок та чоловіків, хоча пройшов лише рік», – наголосила Перший заступник Голови ОДА.

Загалом, за словами посадовиці, Вінницька область зробила чималий поступ у забезпеченні розвитку інклюзивного та ґендерно-чутливого публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення.

«Ми стрімко розвиваємося в напрямі інклюзивності та доступності. Лише за останні роки було зроблено досить багато: доступні заклади охорони здоров'я, інклюзивні класи, асистенти учителя, доступні шкільні автобуси, доступний громадський транспорт - все це тільки нарощується. Але! Формування безбар’єрного простору має відбуватися паралельно зі створенням мережі підтримки родин протягом усього життя. Яким би доступним ми не робили публічний простір, не вийде забезпечити його гендерну чутливість без створення мережі соціальних послуг для такої особливо чутлививої групи як сім’ї, де виховується дитина з інвалідністю», – зауважила Наталя Заболотна. В ідеалі ці послуги мають перетікати одна в одну упродовж усього життя такої дитини.

«Я особисто знаю матусю дівчинки з синдромом Дауна, яка відкладала свою операцію 10 років, оскільки їй не було з ким залишити доньку. Батько від них пішов. Послуги «Раннього втручання», яка можливо б допомогла врятувати сім'ю, на той час коли народилася донька, ще не було в Україні. І лише запровадження послуги «Тимчасовий відпочинок» для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю дозволило їй це зробити», – наголосила посадовиця.

Наталя Заболотна переконана – це вкотре доводить необхідність впровадження такої послуги.

Базовий перелік соціальних послуг і того, як вони переходять одна в іншу в залежності від віку та відповідно до потреб дитини, такий:

0-3 років - «Раннє втручання»;

3-18 років - «Асистент дитини»;

7-35 років - «Денний догляд»;

6-18 років - «Тимчасовий відпочинок» для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю;

18+ років - «Підтримане проживання осіб з інвалідністю»;

18-60 років - «Соціально-трудова адаптація»;

60+ років - «Денний догляд».

Наталя Заболотна акцентувала увагу на тому, що послуги «Денний догляд» в Україні поки що немає. Водночас, її активно практикують в багатьох країнах світу.

«Впровадження такої послуги сприятиме тривалому та активному життю людини з інвалідністю, яка переступила рубіж пенсійного віку», – констатувала посадовиця.

В ході засідання Наталя Заболотна винесла ще декілька пропозицій, які, на її думку, необхідно запровадити на державному рівні.

Так, слід затвердити державні стандарти соціальних послуг, щоб вони активно впроваджувалися в територіальних громадах: супровід під час інклюзивного навчання та тимчасовий відпочинок для осіб, що здійснюють догляд за особами з інвалідністю, особами, які мають невиліковні хвороби та такі, що потребують тривалого лікування.

Окрім того, необхідно затвердити державний стандарт міждисциплінарної комплексної послуги «Раннього втручання», адже при наданні цієї послуги одночасно включені фахівці соціальної сфери, медицини та освіти.

Наступний крок – передбачити на соціальну послугу «Денний догляд» державну субвенцію територіальним громадам. Це значно збереже витрати громад на утримання мешканців в стаціонарних закладах, адже послуга стаціонарного догляду є однією з найдороговартісніших послуг.

Також Перший заступник Голови ОДА зауважила, що під час підготовки розпорядження КМУ про розподіл коштів на придбання шкільних автобусів необхідно вказати: «Використання освітньої субвенції на придбання шкільних автобусів ОБЛАДНАНИХ МІСЦЯМИ ДЛЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ».

«Автобуси ми купуємо не на один рік. За цей час в громаді може з'явитися така дитина і потрбно буде купувати інший автобус», – наголосила посадовиця.

Підбиваючи підсумки, Наталя Заболотна висловила впевненість, що запропоновані зміни допоможуть сформувати справді безбар'єрний простір.

#Безбарєрність

#ТульчинськаРДА

6194f0f550a2b.jpg 6194f0f5521bc.jpg 6194f0f5d27c2.jpg 6194f0f610782.jpg 6194f0f6957b0.jpg 6194f0f6d6ec4.jpg