Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

29.11.2021 11:18

Кожна особа, яка належить до національної меншини, має право вільно вирішувати, вважатися їй чи не вважатися такою, і таке рішення або здійснення прав у зв'язку з ним не повинно зашкоджувати такій особі.

61a49ba13c34d__ea412f2d278f597d260357377e8817aa.jpg

Народи Кавказу.

Правильно

Народи Кавказу

Неправильно

Хач, Хачик, Особа кавказької національності

«Хач», «хачик» така ж образлива форма, як «жид» стосовно єврея чи «хохол» — українця.

«Особа кавказької національності» — термін неправильний, тому що немає такої національності, як кавказька. На Кавказі живуть десятки різних народів зі своїми мовами, культурними особливостями, релігіями тощо.

Коли нам необхідно позначити походження людини, краще за все називати конкретні національності: «вірменин», «грузин», «азербайджанець» або «уродженець Вірменії / Грузії / Азербайджану» тощо.

Роми

Правильно

Роми, Рома

Неправильно

Цигани

Слово «цигани» набуло асоціацій з чимось незаконним. Навіть похідне дієслово «вициганити» означає «добути, настирливо просячи, вимагаючи» або «задурити людині голову так, аби щось забрати в неї». Проте подібні узагальнення — ніщо інше, як дискримінація за етнічною ознакою. Серед ромів є різні люди, так само як і серед українців, американців чи корейців, але національна чи етнічна належність ніяк не впливають на характер чи дії людини. Тому краще уникати слова «цигани» і похідних, хоча, звісно, ми можемо побачити їх у культурній сфері, наприклад, у понятті «циганський театр».

Але роми — це народ, якій набагато більше, ніж стереотипне уявлення про нього. Як і серед будь-якого іншого народу, серед ромів можна зустріти абсолютно різних людей. Назва ж народу «роми» походить від грецького «romaioi» — «ромеї» і використовується для позначення групи народів індійського походження, що проживає у багатьох країнах світу, зокрема в Україні.

Темношкіра людина

Правильно

Темношкірий чоловік, Темношкіра жінка

Неправильно

Чорний, Негр, Кольоровий

І «чорний», і «кольоровий» — знеособлені слова, які зневажливо підкреслюють одну конкретну рису. «Негр» у нашій мові було досить нейтральним словом. Але в останні роки воно стало образливим у англомовному світі, а на тлі рухів за права людини, і зокрема Black Lives Matter, і поготів. Для темношкірих американців це нагадування про минуле, в якому їхні предки були рабами, а нам, як країні, яка роками була закріпачена, це має бути добре зрозуміло.

Бажано узагалі не фокусуватись на такій зовнішній ознаці, як колір шкіри. Але якщо, наприклад, ви пишете статтю на дотичну тему, то краще використовувати такий термін.

#ДовідникБезбарєрності

#Безбарєрність

#ТульчинськаРДА