Логотип

Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

20.09.2024 15:21

28 ВЕРЕСНЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СКАЗОМ!

1f950a6f-a824-424f-8ef7-b9a2b50d2e95.jpg

Щорічно 28 вересня відзначається всесвітній День боротьби зі сказом. Дата обрана не випадково, 28 вересня це день смерті французського мікробіолога Луї  Пастера, якій створив першу у світі вакцину від сказу. Головна мета цього дня, це привернути увагу до наслідків цієї хвороби у людей та тварин, підвищення обізнаності щодо профілактичних заходів та демонстрація успішних заходів щодо боротьби з цим захворюванням.

Кожного року в світі від сказу гине понад 55 тисяч людей (в середньому 1 людина кожні 10 хвилин) і більше одного мільйону тварин. 95% випадків сказу спостерігаються в Африці та Азії.

Зокрема у Вінницькій області 1 людина загинула від сказу через покус домашнього кота хворого на сказ, тварина була не вакцинована.

Сказ це гостра контактна зоонозна інфекційна хвороба, яку спричинює нейротропний вірус сказу із роді Lissavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі смертельним пошкодженням центральної нервової системи. Більшість хворих стають жертвами власної безпечності, при укусах тварин не звертаються по допомогу. Хвороба закінчується завжди летально.

Джерелом вірусу сказу є дикі та свійські хижі тварини. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через: покус; подряпину та мікро ушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

Якщо вас покусала чи ослинила тварина, негайно зверніться до закладу охорони здоров’я!

Спеціалістами Тульчинської районної державної лікарні постійно проводиться інформаційна  роз’яснювальна робота стосовно вакцинації домашніх тварин проти сказу та проводяться щорічно профілактичні щеплення тварин проти сказу. З початку року на території Тульчинського району було щеплено: собак-16349 гол., котів-12378 гол,ВРХ-339 гол., коней-20 гол. Всього по району, на протязі поточного року, виявлено 12 випадків сказу тварин, з них 4 коти, 1 коза, 7 лисиць.

Якщо з якихось причин тварина була не вакцинована (прибилась, була придбана) або мала контакт з хижою агресивною твариною звертайтесь до Тульчинської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Єдиною надійною профілактикою цієї хвороби є щорічне щеплення домашніх улюбленців проти сказу.

Профілактика це єдина запорука вашого здоров’я та здоров’я  ваших домашніх улюбленців.

 

Тульчинське районне управління ГУ  ДПСС у Вінницькій області.