Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

02.12.2021 14:38

Вивчаємо Довідник безбар'єрності.

61a8bf10acc98__967b152bc89d73a2d0e92e11aaa38753.jpeg

Дитина-сирота.

Правильно

Дитина-сирота, Дитина, позбавлена батьківського піклування

Неправильно

Сирітка, Дітдомовець

«Дітдомовець» таврує тих дітей, які виростають у дитячих будинках, нібито це якось визначає їхнє подальше життя.

Слово «сирітка» несе в собі зневажливе та зверхнє ставлення до дитини, чиї батьки померли або загинули. Крім того, інколи воно використовується на позначення соціального сирітства, коли батьки живі, але відмовилися від дитини. Але для цього є коректний термін «дитина, позбавлена батьківського піклування».

Сім’я у складній життєвій ситуації

Правильно

Сім’я у складній життєвій ситуації, Сім’я у складних життєвих обставинах

Неправильно

Неблагополучна сім’я

Раніше цілком прийнятно було говорити «неблагополучна родина», сьогодні ж таке словосполучення таврує сім’ю раз і назавжди. Але ситуація, у якій опинилась якась конкретна родина, цілком може бути вирішена.

Люди старшого віку

Правильно

Люди старшого віку, Люди третього віку, Люди літнього віку, Літні люди, Люди у віці 60+ / 75+

Неправильно

Люди у віці, Старі, Бабусі та дідусі, Люди пенсійного віку / пенсіонери, Люди поважного віку

Прикметником «старі» можна зачепити ту групу людей, яка себе так не ідентифікує, хоча цей варіант може часто траплятися в медіа та українському законодавстві. Крім того, з урахуванням загальносвітової тенденції подовження життя, стає неочевидним, людей якого віку зараховувати до цієї категорії. До речі, згідно з класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, літнім вважається вік 60-75 років, а старечим — 75-90 років. Тих, хто досягли 90 років і більше, прийнято називати довгожителями.

«Бабуся», «дідусь» вживаємо лише, коли треба вказати на родинні зв’язки.

Термін «пенсіонери» також бажано використовувати, залежно від контексту. Адже цей термін в першу чергу характеризує людей, що отримують пенсію безвідносно до віку. Бо пенсія може бути також призначена, наприклад, дитині або іншій особі по втраті годувальника тощо.

Якщо нам все ж таки потрібно позначити різницю у віці того покоління, про яке ми говоримо чи пишемо, можна говорити «старше покоління», «люди старшого віку», «старші люди». Також сьогодні в українському законодавстві використовується такий термін, як «люди похилого віку», а от в Європі, наприклад, про людей, що вийшли на пенсію, кажуть «люди третього віку».

#ДовідникБезбарєрності

#Безбарєрність

#ТульчинськаРДА