Логотип

Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

07.10.2024 14:10

Якісний садивний матеріал - запорука доброго врожаю!

4a3c3300-58b1-40a3-bbfa-37d04d5ce4ab.jpg

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує про вимоги до садивного матеріалу.

Не купуйте саджанці, викопані раніше жовтня, адже з кінця літа, коли припиняється зростання дерев, починається їх підготовка до перезимівлі. Відбувається накопичення поживних речовин та їх переміщення з листя в деревину і кореневу систему, цей процес триває до глибокої осені. Саджанці, викопані в кінці серпня - на початку вересня, не пройшли усі етапи підготовки до зими. Більше того, такі саджанці продають з листям, яке продовжує інтенсивно випаровувати вологу.

Саджанець має бути позначений етикеткою з назвою сорту.

Рекомендується вибирати для покупки саджанці яблуні та груші дворічного віку, а черешні, сливи, абрикоси та вишні - висаджувати однолітками.

Розмір саджанців має бути близьким до стандартів із повністю здеревілими гілками. Висота однорічних яблунь, груш повинна бути 120-130 см, а кісточкових - 140-150 см. Якщо рослини нижчі вказаного розміру, це свідчить про неправильний догляд. Якщо саджанці занадто високі, це свідчить про запізнілий полив чи внесення азотних добрив. Концентрація клітинного соку тканин таких рослин дуже низька, вони занадто заводнені і сильно підмерзають навіть при незначних морозах.

При виборі саджанця треба звертати увагу на товщину штамба. Нормативи товщини стовбура у саджанців:

  • зерняткові культури - не менше 12 мм;

  • кісточкові культури - не менше 15 мм;

  • для слаборослих підщеп - не менше 10 мм.

Особливу увагу необхідно звернути на стан кореневої системи. Слід вибирати посадковий матеріал з добре розвиненою кореневою системою, довжина коренів повинна бути не менше 25-30 см, вони не повинні бути сухими або мати механічні пошкодження.

Бажано, щоб бічні гілки яблуні, груші й інших деревних культур були рівномірно розподілені з різних боків, а не утворювали "однобокий" саджанець. Вибираючи саджанець для саду, слід враховувати взаємозапильність сортів. Плодові дерева відносяться до перехреснозапильних рослин, тож для нормального плодоношення їм потрібні інші сорти або дерева. Насамперед це стосується породи вишні, де до підбору опилювачів треба підходити особливо ретельно, інакше урожай буде дуже низьким.

Краще купувати районовані сорти, які продаються у місцевих розплідниках, такі рослини швидко приживуться і будуть давати кращі урожаї, оскільки створені для конкретних агрокліматичних умов.

При купівлі обов'язково огляньте весь саджанець, корінці мають бути соковитими і світлими на зрізі, на гілках та кореневій системі не допускаються сліди хвороб і шкідників, а на стовбурі - пошкодження кори.

Іноді саджанці зерняткових і кісточкових порід бувають вражені кореневим раком або зобоватістю коренів. Бактерії виділяють токсини, що викликають активний тиск клітин, в результаті якого на коренях і кореневій шийці утворюються нарости різної величини, щільної дерев'янистої консистенції.

Дерева з такими наростами гірше приймаються і часто гинуть, особливо в умовах сухого і жаркого клімату. Купувати такі рослини не можна, вони не тільки загинуть самі, але і заразять грунт.

Коли вибираєте посадковий матеріал, звертайте увагу на кору рослин. Іноді кора пагонів, особливо у груші, через сильне ураження паршею розтріскується і зморщується, що послаблює рослини. Типові симптоми захворювання з'являються на листках (округлі чорно-оливкові плями), які до моменту реалізації зазвичай видаляють.

При купівлі саджанців важливо звертати увагу на засохлі однорічні пагони, причиною яких могли бути моніліальний опік або сильний розвиток кластероспориоза на кісточкових породах.

Молоді саджанці кісточкових порід схильні до вертицильозного всихання, при якому на поперечному зрізі ураженої гілки добре помітно суцільне чи переривчасте потемніння судин серцевини. Лікування таких уражених дерев практично неможливо, через кілька років вони гинуть.

Якщо на листках і молодих пагонах плодових і ягідних культур побачите сірувато-білий наліт (ознаки борошнистої роси), такі саджанці також не слід купувати.

Яблуня, груша, слива, вишня добре приживаються як при осінній, так і при весняній посадці - важливо лише дотримуватися термінів. Абрикос, персик, черешню краще висаджувати ранньою весною – при осінній посадці в суворі зими саджанці можуть вимерзнути. Навесні бажано висаджувати і плодові чагарники, при осінній посадці вони мають потребу в гарному укритті, щоб не підмерзли бруньки. Саджанці винограду краще висаджувати восени – коріння винограду не припиняють вегетацію в зимовий період, тож на майбутній рік дадуть потужний приріст.

Саджанці повинні бути висаджені оптимально за 20-25 днів до настання стійких морозів. На зиму саджанці вкривають натуральними утеплювачами – ялиновим гіллям, мішковиною тощо.

Придбавши саджанець, спочатку потрібно обгорнути коріння вологою тканиною, потім плівкою й добре стягти шпагатом. Якщо коріння сухе, завітряне, то цілком ймовірно, що саджанець не приживеться. Якщо вже куплені саджанці злегка підв'яли, помістіть коріння або земляний ком у ємність з водою й залишіть на півгодини в темному місці, після чого висадіть.

Якщо немає можливості посадити саджанець відразу, його можна прикопати в затінку. Для цього потрібно викопати неглибоку канаву, покласти туди саджанці похило й засипати коріння вище кореневої шийки на 10-20 см, після чого рясно полити. Так саджанці можуть зберігатися 2-3 тижні.

Якщо грунт промерз на - 5°С і більше, потрібно помістити рослини на зберігання в зволожену тирсу і упакувати в поліетиленовий мішок нижню частину куща з корінням. Помістити цей пакет із саджанцями треба в холодне приміщення з температурою не вище + 5°С. Це може бути помірно вологе приміщення: льох, підвал, неопалювальний балкон зі стабільною, без різких перепадів, низькою позитивною температурою від 0° до + 5°С.