Логотип

Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

18.02.2025 10:40

Ботулізм - смертельна загроза!

da0a556a-e807-4897-ade1-ded67fdbd748.png

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Харчовий ботулізм є серйозною та потенційно смертельною хворобою, її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, проте найчастіше - 8-36 годин, ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.

Спеціалісти Тульчинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликають з обережністю вживати консерви домашнього виготовлення, які у разі недотримання технології приготування, можуть стати причиною розвитку ботулізму та рекомендують:

  • відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо банка або інша ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;

  • не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;

  • не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;

  • не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;

  • не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.

Звертаємо увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню.

Будьте обізнаними та обережними!