18.09.2025 14:03
Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та ін), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротатвіруси, норовіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні, норовірусні і ентеровірусні інфекції.
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури тіла, біль у животі, здуття, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Найбільш сприйнятливі до гострих кишкових інфекцій є діти. Пояснюється це тим, що у дітей, на відміну від дорослих, слина і шлунковий сік мають слабкі бактерицидні властивості. І при потраплянні збудника кишкових інфекцій в ротову порожнину (а саме таким шляхом найчастіше відбувається зараження), вони легко проникають в кишечник.
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.
5 кроків до безпечнішої їжі
-
Підтримуйте чистоту:
-
мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, мийте руки після кожного відвідування туалету, мийте руки правильно – спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення густої піни, далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі, тричі. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями;
-
вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
-
захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
-
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
-
відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
-
для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і кухонними дошками;
-
зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
-
Ретельно готуйте їжу:
-
ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
-
доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
-
сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
-
ретельно підігрівайте приготовану їжу.
-
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
-
не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
-
зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
-
не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
-
не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
-
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
-
використовуйте чисту або очищену, кип’ячену воду;
-
обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
-
ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
-
не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.
Успіх в профілактиці шлунково-кишкових захворювань багато в чому залежить від населення, від його свідомості, освіченості, дисциплінованості. Кожна людина повинна відчувати себе відповідальною не лише за своє здоров’я, але і за здоров’я тих, що її оточує.
Значно легше запобігти захворюванню ніж його лікувати, до того ж іноді захворювання набуває гостро-кишкового перебігу, виникають небажані ускладнення, особливо, якщо хворий несвоєчасно звертається до лікаря, хворі починають самолікування в надії на швидке одужання. Це однак шкідливо, як для хворого, так і для тих, хто його оточує, бо в одного хвороба може протікати легко, а в іншого дуже важко. Навіть якщо хвороба починається легко, невідомо як вона закінчиться, і лише лікар може передбачити весь хід хвороби і в разі потреби, своєчасно допомогти.
Додержання простих гігієнічних правил, активна допомога лікарям у виявленні хворих, своєчасне проведення протиепідемічних заходів допоможе знизити рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тульчинського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області