Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

26.04.2022 13:06

Відповідальність батьків за виховання, навчання і розвиток дітей.

6268ec8a99140__d60816a4d662.jpg

Виховна функція сім’ї спрямована на формування і розвиток особистості дитини, її соціалізацію. Соціально-економічний стан сім’ї, соціально-професійний статус батьків, їх освітній і культурний рівень безпосередньо впливає на якість виховання.

Служба у справах дітей Брацлавської селищної ради приділяє значну увагу профілактичній роботі з сім’ями, де на вихованні є діти, які опинились у складних життєвих обставинах. Фахівці з׳ясовують проблеми сімей, надають консультації та реальну допомогу в їх вирішенні.

Служба також постійно проводить профілактичну роботу з батьками  у разі неналежного виконання ними обов׳язків із виховання та утримання дітей.

Також фахівці служби у справах дітей вкотре нагадують, що у статті 51 Конституції України зазначено, що батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття.

Зміст виховання, відповідальність батьків за розвиток дитини у сім’ї найповніше визначає стаття 59 Закону України «Про освіту», в якій сказано:

1. Виховання в сім’ї є першоосновою розвитку дитини як особистості.

  1. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини.
  2. Батьки та особи, які їх заміняють, зобов’язані:
  • постійно дбати про фізичне здоров’я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей;
  • поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, почуття доброти, милосердя, шанобливе ставлення до державної та рідної мови, сім’ї, старших за віком, до народних традицій та звичаїв;
  • виховувати повагу до національних, історичних, культурних цінностей українського та інших народів, дбайливе ставлення до історикокультурного надбання та навколишнього природного середовища, любов до своєї країни;
  • сприяти здобуттю дітьми освіти у навчальних закладах або забезпечувати повноцінну домашню освіту відповідно до вимог щодо її змісту, рівня та обсягу;
  • виховувати повагу до законів, прав, основних свобод людини.

4. Держава надає батькам і особам, що їх замінюють, допомогу у виконанні ними своїх обов’язків, захищає права сім’ї.

Виховання дітей у сім’ї з обов’язковим піклуванням батьків про їх здоров’я, фізичний, духовний, моральний розвиток, навчання і підготовку до праці, а також визначення прав і обов’язків батьків та дітей, викладені в Сімейному кодексі України.

Цей Кодекс регулює особисті та майнові відносини, які виникають в сім’ї між подружжям, між батьками та дітьми.

У Сімейному кодексі йдеться про взаємність обов’язків батьків та дітей, зокрема про те, що батьки і діти зобов’язані надавати взаємну моральну підтримку і матеріальну допомогу один одному.

Підстави, за наявності яких може постати питання про позбавлення батьківських правпередбачені статтею 164 Сімейного кодексу України. Таке питання може постати, коли буде встановлено, що батьки:

  • ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо навчання і виховання дітей;
  • відмовляються без поважних причин забрати дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
  • відмовляються без поважних причин забрати дитину з інших дитячих лікувальнопрофілактичних чи навчально-виховних закладів;
  • зловживають батьківськими правами, жорстоко поводяться з дітьми;
  • вдаються до будьяких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
  • є хронічними алкоголіками чи наркоманами;
  • засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Кожна з вказаних підстав є самостійною умовою для вирішення питань про позбавлення батьківських прав, яке проводиться тільки у судовому порядку.

Цей перелік підстав свідчить про те, що батьки можуть бути позбавленими батьківських прав за порушення вимог Сімейного кодексу України, де передбачено, що батьки мають права і обов’язки виховувати своїх дітей, піклуватися про їх здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток, навчання, готувати їх до праці. Також покладаються на батьків обов’язки щодо захисту прав і законних інтересів дітей, при цьому вони діють без особливих на те повноважень.

У Сімейному кодексі України сказано, що батько та мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей. Батьки користуються рівними правами і несуть рівні обов’язки щодо своїх дітей і у випадках, коли шлюб між ними розірвано. Тому, коли йдеться про позбавлення батьківських прав, слід розуміти, що позбавлення може стосуватись як батька, так і матері, або обох батьків.

Адміністративна відповідальність батьків встановлена, виходячи із вимог статті 184 КпАП, невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей.

Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу.

 

 

Служба у справах дітей Брацлавської селищної ради