Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

20.02.2023 14:04

Багато українців в умовах війни виїжджають за кордон із дітьми. Хто може супроводжувати дітей та які документи потрібні для виїзду?

63f3668074033__FB_IMG_1676894572023.jpg

Діти до 16 років

Виїзд дітей до 16 років можливий лише у супроводі дорослих: одного із батьків, бабусі, дідуся, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування.

Нотаріальна згода одного з батьків не вимагається, якщо дитину супроводжують другий з батьків чи бабуся, дідусь, повнолітні брат, сестра, мачуха, вітчим.

Виїзд дитини у супроводі інших осіб, уповноважених одним із батьків, може здійснюватися на підставі письмової заяви (дозволу на виїзд), завіреною органом опіки та піклування або на підставі нотаріальної довіреності.

Зверніть увагу: в умовах воєнного стану чоловіки можуть супроводжувати дитину для виїзду за кордон лише якщо вони звільнені від військової служби та мобілізації та за наявності підтвердних документів про це.

👉 Неповнолітні 16-18 років

З 16 років неповнолітній може перетнути кордон самостійно. Проте, більшість європейських країн вимагає, аби діти до 18 років здійснювали вʼїзд у супроводі дорослих. Тому краще уточнювати інформацію про можливість самостійного вʼїзду дитини у представників прикордонної служби країни, до якої планується поїздка.

Для перетину кордону з дитиною підготуйте наступні документи:

🔹 Свідоцтво про народження дитини до 14 років/паспорт громадянина України із 14 років;

🔹 Додаткові документи, що підтверджують родинні зв’язки (наприклад, у матері і дитини різні прізвища, тоді додатково може знадобитися свідоцтво про шлюб, рішення суду про розірвання шлюбу тощо);

🔹 Закордонний паспорт дорослого, який супроводжує;

🔹 Закордонний паспорт дитини.

Публікація несе інформаційний характер і може з часом потребувати оновлення.