Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

03.03.2023 11:40

Прийомна сім’я. Хто може стати прийомними батьками?

6401c1c05db45__FB_IMG_1677760486930.jpg

ВАЖЛИВО!

Прийомна сім’я – це форма сімейного влаштування дітей, які втратили батьків, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, що потребують родинного тепла і виховання.

Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває в шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Особи, які створили прийомну сім’ю, отримують статус прийомних батьків, а діти – прийомних дітей.

Прийомні батьки є законними представниками прийомних дітей і діють в інтересах прийомних дітей, зобов’язані піклуватися про їхнє здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток. 

ХТО МОЖЕ СТАТИ ПРИЙОМНИМИ БАТЬКАМ

Створити прийомну сім'ю можуть повнолітні та працездатні особи, за винятком:

осіб, визнаних у встановленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;

осіб, позбавлених батьківських прав;

осіб, які були усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним, опіку, піклування чи діяльність прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з їх вини;

осіб, які за станом здоров'я не можуть виконувати обов'язки щодо виховання дітей (інваліди I і II групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства);

осіб, які перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному  чи  наркологічному диспансері;

осіб, які зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;  

осіб, які були засуджені за злочини проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу  наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324 і 442 Кримінального кодексу України , або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів;

осіб, які  не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу).

Середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу  за попередні шість місяців, що передували місяцю звернення із заявою про утворення прийомної сім'ї не може бути менший ніж розмір прожиткового мінімуму, встановлений законом для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

КУДИ ПОДАТИ ДОКУМЕНТИ

📝Офлайн – до служби у справах дітей районної військадміністрації, міської ради за місцем проживання осіб, які бажають влаштувати в свою сім’ю дітей.

📲Онлайн - https://diia.gov.ua/.../prijomni-batki-batki-vihovateli...

⁉️ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО ПОДАТИ

1️⃣ Заяву про бажання утворити прийомну сім’ю. 

Від подружжя, яке бажає утворити прийомну сім’ю, подається спільна заява, підписана кожним з подружжя.

2️⃣ До заяви обов’язково додаються такі документи:

копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;

копія картки платника податків або документ, що підтверджує відмову від податкового номера (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від нього);

копія документу, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

довідка про заробітну плату за останні шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік.

копію свідоцтва про шлюб або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);

висновок про стан здоров’я заявників;

довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника;

документ, що підтверджує право власності житловим приміщенням ;

довідку про наявність або відсутність виконавчого провадження стосовно боргових зобов’язань;

довідку про реєстрацію місця проживання заявників та членів сім’ї, які проживають разом на спільній житловій площі;

довідку від нарколога та психіатра для осіб, які проживають разом із заявниками;

письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом з заявниками.

Строк дії документів становить один рік з дня їх видачі, якщо інше не передбачено законодавством.

ХТО ПРИЙМАЄ РІШЕННЯ ПРО УТВОРЕННЯ ПРИЙОМНОЇ СІМ’Ї

Рішення про утворення прийомної сім'ї приймається районною військовою адміністрацією, виконавчим органом міської ради за поданням відповідного висновку служби у справах дітей про можливість утворення прийомної сім'ї з урахуванням рекомендації центру соціальних служб за результатами проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Служба у справах дітей обов'язково інформує кандидата в прийомні батьки про стан здоров'я, фізичний та розумовий розвиток дітей, яких вони бажають взяти на виховання та спільне проживання.

Між прийомними батьками та органом, який прийняв рішення про створення прийомної сім’ї,  укладається договір про влаштування дітей до прийомної сім’ї.

ЯКУ ДЕРЖАВНУ ДОПОМОГУ ОТРИМУЮТЬ ПРИЙОМНІ БАТЬКИ

✅ Державна соціальна допомога на дітей 

Надається на дитину у розмірі, що становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю - 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (зараз прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2 272 грн, для дітей від 6 до 18 років – 2 833 грн). 

Особам, із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність, державна соціальна допомога призначається незалежно від того, чи навчаються вони в закладах освіти, до досягнення ними 23-річного віку.

✅ Державне грошове забезпечення 

Встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну прийомну дитину.

✅Сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за прийомних батьків.

ТЕРМІН ПЕРЕБУВАННЯ ДІТЕЙ В ПРИЙОМНІЙ СІМ’Ї

Прийомні діти можуть перебувати у прийомній сім’ї до досягнення 1️⃣8️⃣-річного віку або до закінчення навчання у профтехнічних чи вищих навчальних закладах. Діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, яким встановлено інвалідність, можуть продовжити проживати та виховуватися у прийомній сім’ї до досягнення 2️⃣3️⃣-річного віку незалежно від того, чи навчаються вони в закладах освіти.

‼️Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків: щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку, прийомні діти вже вибули з прийомної сім'ї. У разі досягнення пенсійного віку одним з прийомних батьків час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків. В окремих випадках за згодою сторін прийомна сім’я може функціонувати і після досягнення прийомними батьками пенсійного віку, але не більше ніж протягом п’яти років.

🔺ВАЖЛИВО

Прийомні батьки мають сприяти праву прийомних дітей на усиновлення. Створення прийомними батьками перешкод у забезпеченні такого права є підставою для перегляду рішення про подальше функціонування такої прийомної сім’ї. 

Водночас прийомні батьки мають пріоритетне перед іншими право на усиновлення.