Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

27.03.2023 15:29

ОХОРОНА ПРАЦІ У ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ

64218c8ec2d0d__807a8de7598b36e4764a1a2ae990037d.jpg

  Організація виробничих процесів у малих фермерських господарствах суттєво відрізняється від організації виробництва у великих сільськогосподарських підприємствах та агрохолдингах. Це обумовлюється порівняно невеликими площами землі, що обробляються, та малою чисельністю працюючих.     

Проте, такі господарства в нашому регіоні складають значну частину всіх аграрних підприємств.

     Працівники фермерських господарств із мінімальною кількістю сільськогосподарської техніки та устаткування виконують увесь цикл технологічних робіт у сільському господарстві:

     - обробіток ґрунту, посів, догляд за посівами,
     - обробіток агрохімікатами та пестицидами,
     - збір врожаю, вантажно-розвантажувальні роботи,
     - заготівля та зберігання кормів.

     Зазвичай один працівник суміщає декілька професій та спеціальностей, наприклад: механізатор, слюсар, зварник тощо. Обсяг робіт, що виконуються, та їх сезонний характер спонукають голову фермерського господарства до мінімізації затрат на охорону праці й на утримання найманих працівників.

     Проте, виробнича необхідність, пов’язана із залученням до робіт непідготовленого персоналу, часто призводить до нещасних випадків на виробництві. Тож власникам малих сільгосппідприємств треба ретельно ставитись до безпеки свого персоналу. Адже відповідно до  Кодексу законів про працю саме вони мають забезпечувати безпечні та нешкідливі умови праці.

     Діяльність фермерських господарств повинна базуватися на Кодексі законів про працю України, Господарському кодексі України, Законах України “Про охорону праці”, “Про фермерське господарство”, “Про пестициди і агрохімікати”, “Про пожежну безпеку”, “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” та низки інших чинних законодавчих нормативно-правових актів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності в сільському господарстві.

     Одним із основних законодавчих нормативно-правових актів, що безпосередньо регулюють організацію  охорони праці у фермерських господарствах, є “Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві”. Відповідно до цих правил систему організації охорони праці у фермерських господарствах слід розділити на декілька складових:

     -           вимоги безпеки до виробничого обладнання та організації робочих місць;
     -           безпека праці під час експлуатації сільськогосподарської техніки;
     -           поводження з мінеральними добривами та пестицидами, їх зберігання та використання;
     -           вимоги безпеки під час обробітку ґрунту, сівби й догляду за посівами під час збирання та        зберігання продукції рослинництва;

     -           безпека праці під час збирання та заготівлі соломи, сіна, сінажу й силосу;
     -           вимоги безпеки під час одержання продукції тваринництва, правила поводження з тваринами;
     -           пожежна безпека та робота з електроприладами.  Документи, які в обов’язковому порядку і мають бути у фермерського господарства:
     -   інструкції з охорони праці, посадові інструкції, правила внутрішнього трудового розпорядку;
     -    положення, переліки, інструкції та інші акти з охорони праці, що діють у межах господарства та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці;
     -    порядок і графік проведення навчань та перевірки знань з питань охорони праці працівників та спеціалістів.

     Залежно від наявної матеріально-технічної бази керівник фермерського господарства повинен отримати в територіальних органах Держпраці дозвільні документи або задекларувати роботи підвищеної небезпеки.

      Також до його основних обов’язків належить:

     - забезпечення фінансування й організації проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі;
     - забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами.

     Незалежно від обсягу виробництва та кількості працюючих керівник фермерського господарства повинен усвідомлювати необхідність створення безпечних та не шкідливих умов праці для попередження виробничого травматизму й професійних захворювань у порядку встановленому чинним законодавством, а у разі настання нещасного випадку чи професійного захворювання – керуватись Постановою КМУ №337 від 17.04.2019 року.

     Головний спеціаліст Відділу профілактики та розслідування нещасних випадків Управління контрольно - перевірочної роботи Головного управління пенсійного фонду України у Вінницькій області                            Сергій    ПАШЕНЬКО