Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

04.04.2023 11:50

ПІЛЬГИ ТА СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ДЛЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ Відділ соціального захисту населення Брацлавської ТГ інформує

642be548cce97__завантаження.jpg

Відділ соціального захисту населення Брацлавської ТГ інформує

Для участі у політичній, економічній та соціальних сферах життя особам з інвалідністю держава гарантує рівні права та можливості на рівні з іншими громадянами .

♿️ Які пільги та соціальні гарантії передбачено для осіб з інвалідністю – розповідаємо.

ДОПОМІЖНІ ЗАСОБИ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ 

Особи з інвалідністю на підставі індивідуальної програми реабілітації безкоштовно або на пільгових умовах забезпечуються

 допомоміжними засобами реабілітації:

▪️ сурдотехнічні засоби

▪️ протези очей, щелеп, зубів

▪️ ендопротези, сечо- та калоприймачі

▪️ протезні вироби та ортопедичне взуття

▪️ окуляри, слухові і голосоутворювальні апарати

▪️ засоби пересування, в тому числі крісла-коляски з ▪️ електроприводом і автомобілі (при наявності відповідного медичного висновку)

▪️ мобільні телефони та факси - для письмового спілкування

 

💊 лікарськими засобами:

▪️ Особи з інвалідністю, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, діти з інвалідністю мають право на безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.

▪️ Особи з інвалідністю першої і другої груп мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 відсотків їх вартості.

▪️ Особи з інвалідністю і діти з інвалідністю за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками.

 

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АВТОМОБІЛЕМ

🚗 Особи з інвалідністю мають право на забезпечення автомобілем (безоплатно або на пільгових умовах) при наявності медичних показань або відсутність протипоказань до керування ним.

ПІЛЬГИ НА ТРАНСПОРТНІ ПОСЛУГИ

🚎 Особам з інвалідністю I і II групи надається право безкоштовного проїзду в міському пасажирському транспорті (крім таксі).

Таке право передбачено особі, яка супроводжує особу з інвалідністю I групи. Безкоштовний проїзд надається при наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус /довідки ( у разі впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка (видається безкоштовно).

🚈 В період з 1 жовтня по 15 травня особам з інвалідністю та особі, яка супроводжує особу з інвалідністю I групи або дитину з інвалідністю, надається 50% знижка на проїзд внутрішніми лініями повітряного, залізничного, морського, внутрішнього водного та автомобільного транспорту.

Пільгове перевезення здійснюють усі підприємства транспорту незалежно від форми власності та підпорядкування. 

‼️ Відмова в наданні транспортних пільг є порушенням прав осіб з інвалідністю.

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ, ОСВІТА І ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

👩‍🏫Особи з інвалідністю мають право вступу до вищих навчальних закладів на конкурсній основі в рамках встановлених квот. Для деяких категорій осіб з інвалідністю передбачена можливість прийняття до ВНЗ на спеціальних умовах.

Особами з інвалідністю I-III групи призначається соціальна стипендія та може надаватися додаткова соціальна і матеріальна допомога.

Особи з інвалідністю після успішного складання іспитів зараховуються до професійно-технічних навчальних закладів поза конкурсом.

Професійна підготовка/перепідготовка здійснюється з урахуванням медичних показань і протипоказань для наступної трудової діяльності. Вибір форм і методів професійної підготовки проводяться згідно з висновками медико-соціальної експертизи.

Після закінчення навчального закладу особам з інвалідністю надається право вибору місця роботи з наявних варіантів або надається за їх бажанням право вільного працевлаштування.

👩‍💼Особа з інвалідністю, яка не працює, але бажає працювати, має право бути зареєстрованою у державній службі зайнятості як безробітна. Державна служба зайнятості здійснює пошук підходящої роботи відповідно до рекомендацій МСЕК, наявних в особи з інвалідністю кваліфікації та знань, з урахуванням її побажань, а також проводить професійну підготовку, підвищення кваліфікації і перепідготовку осіб з інвалідністю.

ПІЛЬГОВЕ ОТРИМАННЯ ПУТІВОК

 Особи з інвалідністю при наявності медичних показань мають право на безкоштовне отримання путівок в санаторії. 

ПІЛЬГИ НА ТЕЛЕФОН І РАДІОЗВ’ЯЗОК

☎️ Для осіб з інвалідністю I та II групи встановлення стаціонарних (квартирних) телефонів проводиться на пільгових умовах і без черги. 

Погодинна оплата за місцеві телефонні розмови стягується виключно за згодою особи або сім’ї, до складу якої входять дві або більше осіб з інвалідністю.

СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ

💇‍♀️ Особи з інвалідністю на місцевому рівні мають право на отримання основних базових соціальних послуг, яких найбільше потребують (соціальна адаптація, соціально-трудова адаптація, представництво інтересів, догляд вдома тощо).

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ🔔

Отримати консультацію про соціальну підтримку та соціальні послуги можна 

💬 в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем фактичного проживання;

💬 у Відділі соціального захисту територіальної громади за місцем фактичного проживання.

💬 у Територіальному відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, найближчому до місця проживання.

Відділ соціального захисту населення Брацлавської ТГ