Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

12.08.2021 15:37

Ринок праці майбутнього: що робити сьогодні, щоб бути затребуваним завтра?

6115167b016fa__7420d7d75f4966722e037c9bd953eced.jpg

Ринок праці майбутнього: що робити сьогодні, щоб бути затребуваним завтра?

Роботодавцеві – активно створювати безбар’єрний простір, працівнику – вдосконалювати свої навички. Про це йдеться у дослідженні «Характер праці змінюється», проведеному групою науковців із шести лабораторій інноваційного розвитку ПРООН в Європі та Центральній Азії.

Ринок праці постійно трансформується, підлаштовуючись під потреби часу. Зараз цей процес прискорюється через низку факторів, які збіглися в часі: автоматизацію робочих процесів, економічну нестабільність, кризу, спричинену пандемією Covid-19.

Все це – тригери кардинальних змін, які визначають майбутнє трудової сфери. Яким воно буде і на що роботодавцям та працівникам варто звернути увагу вже зараз, шукаємо відповіді у дослідженні.

Безбар’єрний робочий простір

Роботодавцям варто вже зараз спрямувати зусилля на облаштування інклюзивних робочих місць. Серед компонентів, які задовольнятимуть потреби широкого кола працівників у найближчі роки, дослідники виділяють матеріальні та нематеріальні.

З матеріальних:

 модульні та багаторівневі рішення для розміщення працівників в офісі, невелика кількість робітників на квадратний метр площі

 столи з регульованою висотою, ергономічні стільці, доступні розетки, регульовані дисплеї

 широкі коридори, природне освітлення

 наявність місць для відпочинку, душових кабінок, зон для фізичної активності, можливостей для здорового харчування, дитячих кімнат та приватних кімнат для годування дітей

З нематеріальних компонентів, важливих з погляду створення доступного простору:

 можливості вільного переміщення по офісу та взаємодії (це заохочує працівників до спільної роботи, результатом якої часто стають новаторські ідеї)

 розміщення у сусідніх зонах працівників, які виконують подібні функції (це полегшуватиме їхню взаємодію)

 можливість для працівників обирати серед різноманітних робочих приміщень ті, які найкраще відповідають типу їхньої поточної роботи

 незакріплені робочі місця та хотелінг (коли люди працюють, де хочуть, без постійно закріпленого за ними столу чи офісу)

Тенденцією в облаштуванні офісів стане дизайн, який поєднує в собі житловий та комерційний компоненти, бо це привносить на робоче місце домашню атмосферу.

 Віддалена робота як нова реальність

Віддалена робота зараз – необхідність для багатьох організацій. Утім у найближчому майбутньому вона стане новою нормою, яка розмиватиме межі між працею та дозвіллям працівників.

Важливо, щоб компанії забезпечували баланс між роботою та особистим життям своїх співробітників. Наприклад, створюючи можливості для праці за гнучким графіком як в офісі, так і поза ним.

 Навчання протягом усього життя

Задля гармонійного існування у майбутньому технологічному середовищі працівникам варто постійно формувати нові вміння та навички: отримувати нові знання, самовдосконалюватись, проходити перекваліфікацію та підвищувати її.

Це сприятиме оптимальному балансуванню особистого життя та роботи, скороченню робочого дня, встановленню гнучкого графіку роботи, переоцінці цінностей і досягненню більшої свободи дій.

До того ж у найближчому майбутньому пріоритетними будуть не тільки нові професійні знання, а й володіння набором м’яких навичок, таких як емпатія, креативність тощо. Це допоможе всім легше підлаштуватися до нової реальності.

#bezbariernis