Логотип

Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

16.09.2024 09:15

Важливим фактором отримання здорового урожаю зернових культур є передпосівне протруєння насіння

85124631-aa8e-4c07-9a3f-36ec27208018.jpg

Хвороби рослин провокують фітопатогени, що знаходитись як у самому насінні, так і на його поверхні. В залежності від виду патогену та умов його розвитку ці шкідливі об’єкти можуть суттєво вплинути на майбутній урожай. Щоб нівелювати цю загрозу  необхідно визначитись який саме патоген знаходиться у насінні. Для цього проводять аналіз насіння на предмет його зараженості хворобами. Після визначеності виду патогену підбирають найбільш оптимальний протруйник.

Такий вид аналізу, а також комплексне дослідження насіннєвого матеріалу із визначення його посівних якостей (чистоти та відходу насіння; домішки насіння інших рослин, визначення схожості, вологості насіння, маси 1000 насінин та ін.), аналіз біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур  проводиться у Державній установі «Вінницька обласна фіто санітарна  лабораторія». 


Після визначення наявного виду патогену у насінні, а також прогнозу розвитку шкідників і хвороб зернових культур на початкових стадіях розвитку, підбирають необхідний протруйник.  Асортимент, сфера та порядок застосування протруйників повинні відповідати вимогам Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, з яким можна ознайомитись на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України https://mepr.gov.ua/upravlinnya-vidhodamy/derzhavnyj-reyestr-pestytsydiv-i-agrohimikativ-dozvolenyh-do-vykorystannya-v-ukrayini/

До роботи із засобами захисту рослин, у т.ч. протруйниками насіння, допускаються особи, які не мають протипоказань до роботи з пестицидами, пройшли спеціальну підготовку та мають відповідне посвідчення про право роботи з пестицидами. Порядок його отримання визначено у постанові Кабінету Міністрів України № 458 від 09.05.2024 року.https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/458-2023-%D0%BF#Text.

При роботі з пестицидами обов’язковим є дотримання санітарних вимог ДCанПіН 8.8.1.2.001-98 https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0001282-98#Text, використання спецодягу та засобів індивідуального захисту згідно встановлених інструкцій, а також дотримання вимог техніки безпеки.

Незважаючи на осінь, аграрії  повинні вживати усіх заходів щодо недопущення отруєння бджіл. Детальна інструкція описана у Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0283-21#Text

Машини та механізми, які використовуються для внесення засобів захисту рослин, повинні бути технічно справними та перевіреними до початку проведення робіт.
Виконання всіх робіт з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково повинне реєструватися у спеціальних журналах, а особи, що виконують ці роботи, повинні мати наряд на виконання цих робіт.