Логотип

Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

20.09.2024 14:38

Інформація про стан законності та правопорядку на території Тульчинського району та результати діяльності Тульчинської окружної прокуратури упродовж 6 місяців 2024 року

7599f161-cd02-490c-8bf4-9a3b15a68299.jpg

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» керівники окружних прокуратур на відкритому пленарному засіданні відповідної ради, на яке запрошуються представники засобів масової інформації, не менш як двічі на рік інформують населення відповідної адміністративно-територіальної одиниці про результати діяльності на цій території шляхом надання узагальнених статистичних та аналітичних даних.

У зв’язку з викладеним, на виконання вимог Закону, інформую про результати діяльності Тульчинської окружної прокуратури Вінницької області з протидії злочинності, координації діяльності правоохоронних органів району в умовах правового режиму воєнного стану, а також про стан представницької діяльності окружної прокуратури упродовж 6 місяців 2024 року.

Тульчинською окружною прокуратурою в межах повноважень, визначених статтею 121 Конституції України та Законом України «Про прокуратуру», упродовж першого півріччя поточного року вживались відповідні організаційно-практичні заходи щодо покращення прокурорської діяльності, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої Законом відповідальності, забезпечення відшкодування спричиненої шкоди, тощо.

Ужиті заходи та підвищення рівня взаємодії з органами державної влади, правоохоронними та контролюючими органами загалом позитивно позначилися на криміногенній ситуації, стані законності та правопорядку в регіоні, однак остання все ж таки потребує свого покращення.

Відповідно, з метою дослідження стану злочинності та боротьби з нею на піднаглядній території, динаміки, тенденцій її розвитку, спрямування аналітичної роботи на вивчення реального стану законності на даному напрямку роботи, встановлення характерних причин і умов, що сприяють скоєнню кримінальних правопорушень, виявлення порушень законності з боку піднаглядних органів внутрішніх справ, для ефективної координації дій правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю і корупцією, правильного визначення наглядових зусиль і об'єктів нагляду, прогнозування розвитку негативних тенденцій, розробку запобіжних заходів та формування наглядової політики в цілому, окружною прокуратурою проаналізовано стан злочинності на території Тульчинського району упродовж 6 місяців 2024 року.

За результатами проведеного аналізу встановлено, що незважаючи на реалізацію правоохоронними органами району у першому півріччі 2024 року узгоджених організаційно-практичних заходів у сфері протидії злочинності, стримати ріст рівня злочинності по більшості категорій кримінальних правопорушень нажаль у районі не вдалося.

Так, по Тульчинському районі у Єдиному реєстрі досудових розслідувань (далі - ЄРДР) упродовж 6 місяців 2024 році зареєстровано 848 кримінальних правопорушень, що на 10,1 % більше ніж у попередньому періоді (6 місяців 2023 року - 770).

Таким чином, на території району обліковано на 10,1 % (848 проти 770) більше кримінальних правопорушень, ніж за аналогічний період 2023 року. Ріст загального рівня злочинності спостерігається у всіх територіальних громадах району.

Всього по району із 433 зареєстрованих кримінальних правопорушень (без врахування закритих) повідомлено про підозру по 298 кримінальних правопорушеннях, в т.ч. по 277 із числа зареєстрованих у звітному періоді, що становить 64,0% (по області – 60,6%).

Загалом, якщо брати кількісний показник рівня кримінальних правопорушень вчинених у Тульчинському районі на 10 тисяч населення то упродовж 6 місяців 2024 року він склав 28, у т.ч. тяжких та особливо тяжких – 14. (6 місяців 2023 року - 20,9 кримінальних правопорушень, у т.ч. тяжких та особливо тяжких – 12,3).

По Вінницькій області такий показник складає 45,6 (6 місяців 2023 року – 40,8), по Україні - 64,5 (6 місяців 2023 року – 57,7).

У рейтинговому списку даного негативного явища по Вінницькій області серед шести районів області Тульчинський район займає останнє 6 місце, перше місце у Вінницького району де рівень кримінальних правопорушень вчинених на 10 тисяч населення складає 58 (6 місяців 2023 року - 52).

Однак, навіть враховуючи факт найнижчого рівня злочинності по області, збільшення кількості вчинених кримінальних правопорушень в районі відбулось практично у всіх категоріях злочинів та проступків.

Так, більше на 20,8% (232 проти 186) вчинено тяжких та більше ніж в 2 рази (18 проти 8) - особливо тяжких злочинів.

На 16,5 % (92 проти 79) збільшилася кількість вчинених кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи.

Більше на 14,3% (255 проти 223) вчинено кримінальних правопорушень проти власності, у тому числі на 21,1% (109 проти 90) - крадіжок та на 7,3% (132 проти 123) - шахрайств, на 80% привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (9 проти 5).

Щодо вчинених шахрайств Тульчинський район посідає друге негативне місце у рейтинговому списку районів області.

Кількість вчинених крадіжок та шахрайств зросла у всіх територіальних громадах району.

Відбувся зріст на 88,9% (17 проти 9) числа вчинених кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

В два рази (4 проти 2) зросла кількість кримінальних правопорушень проти громадського порядку та моральності.

В майже в три рази або на 283,3% (17 проти 6) зросла кількість кримінальних правопорушень у сфері використання електронно-обчислюваних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку.

На 25% відбувся зріст кримінальних правопорушень проти довкілля (10 проти 8).

В 12 разів (12 проти 1) відбувся зріст кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби, в 3 рази (9 проти 3) кримінальних правопорушень проти правосуддя, з них 8, у зв’язку із не виконанням рішень судів.

Також, в 2,5 рази (20 проти 8) збільшилась кількість кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності.

На 281% більше (90 проти 32) вчинено кримінальних правопорушень особами, які раніше їх вчиняли та більше ніж в 20 разів (41 проти 2) – кримінальних правопорушень вчинених групою осіб.

Разом з тим, спостерігаються і певні позитивні тенденції у протидії злочинності.

Так, по району має місце зменшення на 61,5% кількості кримінальних правопорушень вчинених неповнолітніми або за їх участі (з 13 до 5). На 42,9% (з 7 до 4) зменшилась кількість кримінальних правопорушень проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина, на 40,9% (з 22 до13) кримінальних правопорушень проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян та злочинів проти журналістів.

Також, на 66,7% (з 6 до 2) зменшилась кількість кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Не суттєво на 5,1% (37 проти 39), однак зменшилась кількість кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

Окрім того, Тульчинською окружною прокуратурою спільно з піднаглядними правоохоронними органами упродовж 6 місяців 2024 року здійснено ряд координаційних заходів щодо зміцнення законності та профілактики злочинності в районі, а саме забезпечено роботу 2 міжвідомчих робочих груп, проведено 1 координаційну нараду.

В той же час, враховуючи, що загальний стан злочинності на території району має тенденцію до зросту, вищезазначений стан справ потребує вжиття рішучих скоординованих заходів у поточному році усіма правоохоронними органами та органами державної влади і місцевого самоврядування для покращення ситуації на даному напрямку роботи.

Упродовж першого півріччя 2024 року прокурорами Тульчинської окружної прокуратури здійснювалось процесуальне керівництво у 2 934 кримінальних провадженнях (6 місяців 2023 – 2 943), в тому числі зареєстрованих упродовж минулих років, що розслідувались СВ Тульчинського РВП ГУНП у Вінницькій області, а також СВ відділень поліції № 1 та № 2 Тульчинського РВП ГУНП у Вінницькій області, з яких остаточне процесуальне рішення прийнято у 664 кримінальних провадженнях, що складає 22,6% від загальної кількості.

У ході здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях, за участю керівника Тульчинської окружної прокуратури проведено більше ніж 40 оперативних нарад, на яких заслухано стан досудового слідства у кримінальних провадженнях з прийняттям відповідних рішень про подальший хід розслідування кримінальних правопорушень.

Прокурорами окружної прокуратури з метою повного, всебічного та об’єктивного розслідування кримінальних проваджень надано 144 письмових вказівки про проведення слідчих дій (6 місяців 2023 року - 113). 

На стадії здійснення нагляду за дотриманням вимог законів під час прийняття, розгляду та реєстрації заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення прокурорами окружної прокуратури виявлено 9 повідомлень про кримінальні правопорушення, що не були внесені до ЄРДР, За наслідками досудового розслідування вказаних кримінальних проваджень, 1 з них направлено до суду з обвинувальним актом.

За наслідками здійснення процесуального керівництва прокурорами окружної прокуратури у першому півріччі 2024 року до Тульчинського, Крижопількького, Томашпільського, Піщанського та інших районних судів області скеровано 198 кримінальних проваджень (6 місяців 2023 року - 215).

Крім цього у 442 кримінальних провадженнях прийнято рішення про їх закриття через відсутність події або складу кримінального правопорушення (6 місяців 2023 року - 528).

В подальшому прокурорами окружної прокуратури, на виконання конституційної функції по підтриманню публічного обвинувачення в суді, прийнято участь майже у 300 судових засіданнях з розгляду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, в тому числі 136 судових засідань, пов’язаних із виконанням вироків.

Загалом за участі прокурорів окружної прокуратури, упродовж 6 місяців 2024 року, судами з постановленням кінцевого рішення (вироку) розглянуто 67 кримінальних проваджень.

Завдяки вжитим заходам щодо нагляду за дотриманням законів під час досудового розслідування кримінальних правопорушень на стадії зібрання доказів та притягнення винної особи до відповідальності, не допущено жодного випадку порушення конституційних прав громадян, незаконного затримання та притягнення особи до відповідальності та як наслідок подальшого виправдання особи судом.

Під час здійснення нагляду за додержанням законів під час проведення досудового слідства у формі процесуального керівництва прокурорами Тульчинської окружної прокуратури особлива увага приділялась розслідуванню злочинів на пріоритетних напрямках (бюджетна, земельна, природоохоронна та корупційна сфери). Як наслідок до суду скеровано 16 обвинувальних актів, з яких 9 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях по корупційні правопорушення, 2 у бюджетній сфері, 2 у сфері земельних правовідносин та 3 у сфері охорони навколишнього природнього середовища.

Для прикладу у 2024 році Тульчинською окружною прокуратурою до суду скеровано два обвинувальних акти відносно 4 службових осіб органу місцевого самоврядування району, якими здійснено розтрату та привласнення бюджетних грошових коштів, що надійшли як освітня субвенція у загальній сумі 840 тис. грн., після чого вказаними коштами вони розпорядилися на власний розсуд. На даний час обвинуваченими до бюджету вже відшкодовано понад 600 тис. грн.

До суду скеровано 2 обвинувальних акти відносно 2 осіб по фактах використання підроблених документів, вчинення шахрайських дій з метою заволодіння 2 земельними ділянками для ведення особистого селянського господарства загальною вартістю понад 364 тис. грн.

Наразі, враховуючи військовий стан, все більшої актуальності у період дії правового режиму воєнного стану набувають й інші категорії кримінальних правопорушень, серед яких такі як: протидія незаконному переправленню осіб через державний кордон України, ухиленню від призову за мобілізацією, а також незаконному використанню з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, інші.

Також органами поліції району упродовж 6 місяців 2024 року, за процесуального керівництва окружної прокуратури, здійснювалося досудове розслідування у 31 кримінальному провадженні, за фактами ухилення від призову на військову службу (ст. 336 КК України).

Подальша робота Тульчинської окружної прокуратури щодо підвищення ефективності протидії кримінальним правопорушенням на пріоритетних напрямках триває та вживаються заходи до завершення досудового розслідування по даних категоріях кримінальних проваджень у максимально стислі строки.

Окрім того, протягом 6 місяців 2024 року, окружною прокуратурою вжито ряд заходів представницького характеру, спрямованих на захист інтересів держави (земельна сфера, бюджетна сфера, захист державної та комунальної власності, тощо).

Зокрема окружною прокуратурою до суду подано 32 позовних заяви на суму понад 19 млн грн.

Так, у сфері земельних відносин, окружною прокуратурою подано 17 позовних зав на загальну суму 16,4 млн грн, задоволено 15 позовів на суму 63,3 млн грн, реально виконано рішень суду на 78,9 млн грн, повернуто більше 100 га землі. У бюджетній сфері пред’явлено 9 позовів на 750 тис. грн, задоволено 6 – на 683 тис. грн, реально виконано рішень суду на 605 тис. грн. У сфері охорони навколишнього природного середовища пред’явлено 6 позовів на суму 1 млн 855 тис грн. Судами задоволено 1 позов зобов’язального характеру, а саме визнано бездіяльність сільської ради щодо незабезпечення встановлення меж ландшафтного заказника місцевого значення «Вище школи», в натурі (на місцевості) протиправною та зобов’язано суб’єкта владних повноважень забезпечити встановлення меж даного ландшафтного заказника.

Протягом 6 місяців 2024 року окружною прокуратурою першочергово продовжується робота, щодо дослідженню фактів використання, на території Тульчинського району, земельних ділянок сільськогосподарського призначення іноземними громадянами, а саме громадянами російської федерації та республіки білорусь.

Відповідно, за результатами проведеної роботи за 6 місяців 2024 року Тульчинською окружною прокуратурою до суду пред’явлено 10 позовів в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до громадян російської федерації про припинення права власності іноземців на 12 земельних ділянок загальною площею понад 30 га вартістю                3,5 млн грн, шляхом їх конфіскації. На теперішній час розглянуто 9 позовів, за рішеннями судів у громадян російської федерації конфісковано 9 земельних ділянок загальною площею понад 24 га вартістю 27 млн. грн. Робота з даного напрямку продовжується. 

Також, упродовж 6 місяців 2024 року Тульчинською окружною прокуратурою забезпечено участь у розгляді судами 7 справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, у 5 справах, що становить 80 % від загальної кількості розглянутих, судами застосовано до правопорушників адміністративні стягнення у виді штрафу.

З метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню правопорушення, пов’язаного з корупцією, прокуратурою у 2024 році внесені 3 подання в порядку ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції», які задоволено.

Також упродовж 6 місяців 2024 року Тульчинською окружною прокуратурою розглянуто 174 звернення, з них вирішено по суті - 114, скеровано до інших відомств для вирішення - 48, виключено з обліку у зв’язку із внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань - 21.

З числа вирішених звернень задоволено 7 (або 6,01 % від загальної кількості вирішених звернень), з вказаного числа 6 звернень з питань досудового розслідування та 1 з питань участі у кримінальному провадженні в суді.

Подальша робота Тульчинською окружної прокуратури з протидії злочинності, координації діяльності правоохоронних органів району в умовах правового режиму воєнного етану, а також представницької діяльності триває.

Вищевказана інформація надається на підставі ст. б Закону України «Про прокуратуру».

 

З повагою

Виконувач обов’язків керівника   Роман ПІГОЛЬ