Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

30.07.2020 15:45

ФК «Bratslav Junior» братиме участь у Чемпіонаті України 2020-2021!

5f2c26a462a18025047896.jpg

28 липня на засіданні Вінницької обласної федерації футболу було прийнято рішення про участь футбольного клубу «Bratslav Junior»у Чемпіонаті України 2020-2021. У змаганнях братимуть участь команди 2004-2005 та 2006-2007 років народження.

До початку карантинних обмежень ФК заявляв про себе на всіх турнірах області, грав зі школами «Блохіна-Бєланова» та «Нивою». Як зазначає президент ФК «Bratslav Junior» Анатолій Якимчук: «Це вже занизький рівень для нас, ми маємо заявити про себе у вищому статусі».

Команда має в арсеналі перемоги не лише на регіональному рівні, а й міжнародному. Справжнім приводом для гордості є бронза на одному з наймасштабніших у світі футбольних турнірів «Dana Cup» влітку минулого року. Президент футбольного клубу Анатолій Якимчук розповідає: «Це справжній успіх для України, адже вперше за 37 років існування турніру перемогла команда з пострадянського простору. Раніше у змаганнях брали участь молоді команди Шахтаря і Динамо, але нікому не вдавалося здобути призового місця».

Юні спортсмени з усіх куточків не лише області, а й країни приїжджають до Брацлава, аби професійно займатися футболом. Щоб потрапити до клубу потрібно витримати випробовування та показати свої базові навички у грі. Із початковим рівнем підготовки, на жаль, відбір пройти неможливо. Вони не лише тренуються, але й проживають на одній території, зміцнюють командний дух, навчаються співіснувати разом. Тренування відбуваються двічі на день на стадіоні колишнього агроекономічного коледжу. Місцева влада завжди допомагає та підтримує ініціативи футбольного клубу.

Про розвиток спорту в ОТГ та  становлення футбольних клубів у регіонах, розповів виконавчий директор Вінницької обласної федерації футболу Михайло Прозоровський.

Як ви ставитеся до розвитку спорту в ОТГ?        

Ми давно розпочали роботу щодо розвитку спорту в ОТГ. Стартували разом з Тростянецькою районною федерацією футболу. Там були створені футбольні клуби шляхом письмового повідомлення через селища громад. Почали відбудовувати інфраструктуру стадіонів, тобто привели стадіони в селах більш-менш в належний стан. Далі була створена районна федерація Могилів-Подільського району, який на сьогодні проводить одні з найкращих чемпіонатів області, має на рахунку 14 футбольних клубів селищних рад. Ми тільки підтримуємо і беремо участь у створенні клубів, зокрема ФК «Bratslav Junior» також. Ми консультували керівництво , давали поради, почали з участі на обласному чемпіонаті. 

Загалом  увесь футбол починається з розвиту дитячого футболу, це - основа, фундамент усього футболу в світі.

Чи мають потенціал футбольні команди, які розвиваються у регіонах, у порівнянні з містом Вінниця?

Не може бути так , що футбольні таланти зростають у Голландії, немов тюльпани, а в Україні їх немає. У нашій країні  є таланти. У селах - міцні хлопці, міцні дівчата, потрібно їх знаходити і давати можливість  розвиватися. Хоча є багато складових у цьому питанні, які пов’язані із тренерським складом, навчанням тренерського складу, інфраструктурою ОТГ, матеріальним забезпеченням футболу в цілому. Є де працювати, є на чим працювати, перспективи великі, але їх треба розкрити.

Як федерація футболу впливає на розвиток футбольних клубів у громадах?

Ініціатива повинна виходити від ОТГ, а від федерації футболу – популяризація, робота з громадами. Працювати над цим потрібно щодня, і основна мета -  «достукатися» до найвіддаленішого куточка області. Ми ведемо цю роботу через ЗМІ: всі заходи висвітлюються більше, ніж в 20 медіа. Ми організовуємо багато заходів в районах, у місті, а також навчаємо тренерів. Це один з найважливіших напрямків роботи у розвиткові футболу, тому що без фахової підготовки тренерів ми не зможемо якісно підготувати футболістів. Ми – громадська організація, отримуємо фінансову підтримку з обласного бюджету на проведення заходів, покриття календарного плану. За рік ми організовуємо близько 100 заходів. Асоціація футболу України допомагає м’ячами, які ми передаємо дитячим юнацьких футбольним командам, також аматорським, ветеранським. Кожна команда, яка бере участь у чемпіонаті області, отримує п’ять м’ячів для більш якісної підготовки. Такі наші можливості. У нас є 20 районних федерацій футболу, яким ми надаємо підтримку у розмірі 10 000 гривень. Я розумію, що цих коштів недостатньо, але це краще в порівнянні з тим, що було раніше.

Презедент клубу Анатолій Якимчук та новий тренер Аймен Бен Хакім працюють у міжнародному напрямку та залучають дітей із-за кордону. Чи можливий розвиток інтернаціональної команди в контексті розвитку спорту в ОТГ?

Можливий, але підготовка футболістів-дітей – це багато складових: харчування, проживання, форма, професійні тренери. Ми спостерігаємо, що у великих командах грають представники різних національностей, тому це має місце.

Європейська інтеграція команди приносить свої результати. Минулого року команда посіла третє місце на міжнародному турнірі «Dana Cup»-2019. Чи підтримуєте та заохочуєте до участі й надалі?

Робота дитячих тренерів передбачає участь у будь-яких змаганнях, аналіз цих змагань, виконання технічних прийомів. Потрібно йти далі, важливо, щоб діти професійно зростали. За можливості будемо підтримувати участь у всіх змаганнях.

З наступного року школа буде переформовуватися в академію. Це виклик чи перемога?

Назви можуть варіюватися: «академія» чи «інтернат». Якщо звучить як академія, то вона повинна бути наповнена внутрішньо: харчування, інфраструктура, транспорт, єдиний якісний тренерський склад. Без цього наповнення не буде того результату, на який розраховуємо. 

Я бував у Брацлаві, там є всі можливості для створення академії. Якщо громада допоможе, то це буде велика справа. Діти – це наше найбільше надбання!

Бажаємо успіхів нашим спортсменам, очікуємо нових великих перемог та звершень! Ви гордість Брацлавської об’єднаної територіальної громади!



5f2c26e63d4e9095080814.jpg