Логотип

Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

28.09.2020 16:35

Вузькопрофільні лікарі та рентген працюватимуть для жителів Брацлавської ОТГ

5f7219985868d132334590.jpg

30 січня 2020 року на 36 сесії 7 скликання Немирівської районної ради було прийнято рішення про ліквідацію Брацлавського та Ситковецького структурних підрозділів Немирівської центральної районної лікарні. З початку березня, коли районною владою були проведені всі процедури ліквідації, мешканці Брацлавської ОТГ та навколишніх сіл втратили можливість скористатись послугами вузькопрофільних лікарів та рентгену на території громади. Хоча в Брацлаві продовжує працювати Амбулаторія загальної практики сімейної медицини та відділення екстреної медичної допомоги, проте в суспільстві наявний попит на послуги вищевказаних фахівців. 

На зборах мешканців, які відбулись ще навесні, голова громади Віталій Мазур зазначив, що зробить все можливе, щоб повернути на роботу вузькопрофільних лікарів та відновити роботу рентгену. Мешканці, які були присутні на зустрічі, погодились, що найкращий вихід – це введення відповідних посад в штатний розпис Брацлавської амбулаторії сімейної медицини, і відтоді почалась робота з реалізації плану. 

Головним завданням стало внесення Національною службою здоровя змін до ліцензії закладу первинної медицини, що  дозволило б взяти на роботу лікарів у цей заклад. Що стосується документів, то виявилось, що за часів функціонування лікарні під керівництвом району, фактично всі вони були протерміновані або втратили дійсність. Зокрема, технічний та санітарні паспорти на рентген апарат, без яких неможливо було подати зміни до Національної служби здоровя. 

До того ж необхідно було отримати ряд висновків Держпродспоживслужби, які являються невідємною частиною змін до ліцензії. На процес вплинули жорсткі карантинні заходи, які були оголошені в Україні у звязку з пандемією та поширенням вірусу COVID-19. Кілька місяців фахівці держпродспоживслужби не могли виїхати на обстеження, так як були перевантажені випадками захворювання на коронавірус. 

Як зазначив Василь Божко, керівник Немирівського ПМСД (у склад якого входить Брацлавська амбулаторія): «Ми робимо все можливе, щоб у найкоротший термін внести в штатний розпис Брацлавської ЛА ЗПСМ посади вузькопрофільних лікарів та рентгенолога. Ми вже пройшли чотири перевірки держпрожспоживслужби та отримали позитивні висновки щодо рентген кабінету. Залишилась ще одна перевірка: на відповідність приміщень, де будуть приймати фахівці, санітарним умовам. Після отримання даного висновку, одразу подамо документи до Національної служби здоровя для внесення змін у ліцензію». 


Не зважаючи на те, що лікарня ще донедавна функціонувала, фахівці Держпродспоживслужби під час перевірки приміщень, яка відбулась в середині вересня, виявили ряд невідповідностей санітарним нормам. Були висловлені зауваження до стін і стелі, які потребували ремонту, санвузлів, освітлення та обладнання закладу.  


Завдяки допомозі підприємців та меценатів в той же день були закуплені будівельні матеріали та проведені ремонтні роботи в приміщенні лікарні. До ініціативи долучились Михайленко Петро Миколайович, Дончик Сергій Федорович, Михайленко Сергій Миколайович, Поліщук Анатолій Вікторович. Особлива подяка Гончарук Тетяні Леонідівні, яка багато зусиль в свій час доклала до збереження лікарні, а наразі – до відновлення її роботи. 

Впродовж чотирьох днів всі ремонтні роботи були виконані, полагоджене освітлення в коридорах та усіх кабінетах, пофарбовані стіни та стеля, заклад отримав нові рукомийники (з гарячою та холодною водою), унітази та багато чого іншого. І сьогодні, 28 вересня 2020 року, комісія держпродспоживслужби констатувала повну відповідність приміщень санітарним вимогам та надала позитивний висновок. 


Віталій Мазур, голова ОТГ зазначає наступне: «Брацлавський підрозділ Немирівської ЦРЛ районне керівництво намагалось закрити багато років і вживало до того ряд спроб. Але нам, завдяки підтримці депутатського корпусу, громадських активістів, вдавалось зберегти заклад. Для того до районного бюджету перераховувалась медична субвенція з бюджету громади, перераховувались додаткові кошти на комунальні та інші витрати. При потребі я та небайдужі мешканці відряджали делегацію до району і тільки таким чином нам, спільними зусиллями, вдавалось відстояти заклад. Так було до останнього рішення сесії районної ради по Брацлавському підрозділу, яке прийняте Немирівською районною радою 30 січня 2020 року і на розгляд якого не запросили нікого з представників громади. Якби не коронавірус, лікарі та рентген кабінет вже працювали б, але карантинні заходи затягнули в часі процес оформлення документів. Проте, наразі ми отримали всі необхідні висновки держпродспоживслужби, поновили документи на рентген та виходимо на фінішну пряму. Дякую людям, які небайдужі і докладають багато зусиль до відновлення роботи лікарів. Це, в першу чергу, Гончар Тетяна Леонідівна, з якою ми на звязку щодня з даного питання. Багато допомогли і допомагають Дончик Сергій Федорович, Михайленко Сергій Миколайович, Михайленко Петро Миколайович, Поліщук Анатолій Вікторович. Ще в червні 2020 року сесією Брацлавської селищної ради було виділено майже 180 тисяч гривень на заробітну плату лікарям, за що вдячний депутатам. Завдяки командній роботі скоро відновить роботу рентген кабінет, розпочнуть прийом громадян вузькопрофільні лікарі. Шкода, що доводиться виправляти рішення Немирівської районної ради, але ми з оптимізмом дивимось в майбутнє. Немирівський район вже незабаром припинить своє існування, а Брацлавська обєднана територіальна громада збільшує свої межі та продовжує розвиток. У нас багато планів на розвиток громади в багатьох напрямках, в тому числі в напрямку підвищення медичних послуг, які надаються в нашій громаді». 


5f7229f06b7e1957826922.jpg 5f721970b8768355431884.jpg 5f721977986cc712750429.jpg 5f7219575325a194544496.jpg 5f721968f0639585578269.jpg