Логотип

Брацлавська територіальна громада

Вінницька область, Тульчинський район

10.06.2021 10:36

Будьте обережними йдучи до лісу!

60c1c2fc74780__unnamed.jpg

Профілактика отруєнь грибами

Страви з грибів – традиційний продукт в раціоні  мешканців багатьох регіонів України. На території нашої держави ростуть майже 2 000 видів   грибів, до 500 з них вважаються їстівними.  Але ці дарунки лісу є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді – смерті. Щорічно в Україні реєструється  більше сотні  випадків отруєнь  грибами, на жаль – десятки випадків – з летальними наслідками. 

Не стала винятком і наша область. Так, в 2020 році на Вінниччині зареєстровано 26 випадків отруєнь грибами, постраждало 34 особи  (7 сімейних вогнищ), в тому числі  двоє дітей до 10 років. Летальних випадків,  на щастя,  не зареєстровано

У 2019 році у Вінницькій області зареєстровано 10 випадків отруєнь  дикорослими грибами, під час яких постраждало 19 осіб, в тому числі 1 дитина (м.Вінниця -14,  Тиврівський район - 4, в тому числі 1 дитина, м.Ладижин -1). Летальних випадків,  на щастя,  не зареєстровано.

При зборі анамнезу встановлено, що потерпілі вживали гриби в маринованому та консервованому вигляді (52,6%), сушеному вигляді, відварювали та смажили гриби в домашніх умовах, навіть є один випадок вживання настоянки з мухомора.Збирали гриби на присадибних ділянках, в лісах, лісосмугах. В основному вживали сироїжки, «вишеньки», маремухи, підберезники, маслюки, печериці, опеньки.

Причиною отруєнь, як і в минулі роки було збирання і вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Як показує практика, більшість грибників, які постраждали від отруєнь, не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних.  

В  2018 році в нашій області зареєстровано 36 випадків отруєнь  дикорослими грибами, з  кількістю потерпілих 47 осіб. Із числа потерпілих 1 дитина (м.Вінниця). Один летальний випадок зареєстрований в Калинівському районі.

В поточному році  вже зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами у селі Олександрівка  Ріпкинського району Чернігівській області, постраждали  четверо дітей з однієї сім´ї,  найменшому – 7 міс., найстаршому – 6 років. Діти у важкому стані потрапили в обласну  дитячу   лікарню після того як мама нагодувала їх стравою із моршків(сморчки). Двоє дітей врятувати не вдалось.

Правила збирання та споживання грибів

Гриби - доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема, фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею.

Запам´ятайте!  Гриби – це не дитяча їжа! Тому не давайте грибних страв малолітнім дітям.

Вживання грибів також  не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. 

Як не отруїтися грибами?

-  Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються у торгівельній мережі.

- Не купуйте гриби на стихійних ринках.

- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

- Збирайте лише добре знайомі Вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.

- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали.

- Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

- Не куштуйте сирі гриби.

- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути.

- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основні ознаки отруєння грибами такі: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми,  поява галюцинацій та марення і ін.

За наявності будь- якого з наведених симптомів, негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

- Терміново телефонуйте до «швидкої»: загальний номер «103».   

- Дотримуйтесь постільного режиму.

- Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

- Прийміть сорбенти.

Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

Не займайтеся самолікуванням, це може нашкодити Вам!

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти  тому, що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких - основа для запобігання отруєння грибами!

Хвороба Лайма  і кліщі

З приходом тепла все більше охочих виїхати за місто на пікнік, сходити в парк, ліс і, звичайно ж, вирушити на дачу. Ну що може бути кращим за свіжість лісового повітря та мальовничі краєвиди природи! Однак у траві і чагарниках нас підстерігає небезпека -  кліщі. Небезпечний не сам укус комахи, а загроза заразитися від нього хворобою Лайма (Лайм-Бореліоз) – найпоширенішим інфекційним захворюванням, яке передають людям кліщі.

Укус  кліща – зовсім не "дрібниці життя"

Багато хто просто не звертає уваги на такі дрібниці, як укус кліща. Хто як вміє, витягує нахабну комаху з шкіри і одразу ж забуває про маленькі неприємності. Проте, така "дрібниця" у разі зараження інфекцією може призвести до дуже серйозних наслідків. 

Інфікованих кліщів досить багато всюди, не тільки в лісах, але навіть у дворах багатоповерхівок, де є квітники та чагарники. Коли кліщі прокушують шкіру людини, в організм потрапляє їхня слина, що містить бактерії боррелії. Людина може навіть не відчути. Але, щораніше виявити кліща, то меншими будуть наслідки. Якщо протягом доби, то ймовірність інфікування не висока, але, якщо комаха просиділа в тілі дві –три  доби, то ймовірність зараження становить майже 100%.

У тому місці, де вкусив інфікований кліщ, через тиждень -два, а подекуди й місяць, з'являється кругла плямочка, може піднятися висока температура, а місце укусу почати свербіти. Пляма має яскраво-рожевий колір і чіткий контур, поступово може збільшитися в розмірах аж до декількох десятків сантиметрів в діаметрі. Це мігрувальна еритема – головна ознака хвороби Лайма. Якщо ви бачите у себе на тілі таку пляму, потрібно негайно звернутися до лікаря-інфекціоніста. Але, навіть якщо немає такої специфічної плями, то після укусу кліща все одно слід звернутися до лікаря, який надасть необхідні рекомендації  і буде спостерігати надалі. До укусів кліща не можна ставитися легковажно – ціна занадто висока. Інфекція провокує досить серйозні захворювання.

А якщо нічого не робити?

Багато людей вирішують нічого не робити, навіть якщо на тілі є червона пляма. Вона, до речі, поступово минає, але це зовсім не означає, що пройшла й інфекція. Трапляється, що людина живе з хворобою Лайма багато років, і вона не виявляється. Але це буває нечасто. У більшості випадків борелії  починають розмножуватися, вражаючи органи і системи. Перш за все опорно-рухову систему, внаслідок у людини відбувається одностороннє ураження суглобів. На другій стадії захворювання починаються збої в роботі серця. Завершальна, найважча стадія, характеризується ураженням нервової системи. Люди, не розуміють, звідки їхні недуги, звертаються до терапевтів, неврологів, кардіологів та ревматологів. І навіть якщо з часом вдається встановити причину захворювання, інфекція вже настільки "роз'їла" весь організм, що вилікувати людину просто неможливо. Вона стає інвалідом, хоча трапляються і летальні випадки.

Якщо ж вчасно виявити захворювання, лікар призначає курс антибіотиків, і людина повністю виліковується.

Як правильно видалити кліща?

Найкраще це зробить фахівець травмпункту лікувального закладу, оскільки в домашніх умовах дуже складно акуратно видалити кліща разом з хоботком. Але, якщо людина перебуває далеко від поліклініки та лікарні, то доведеться видаляти самому. Для цього можна використовувати такий спосіб. Одягнути гумові рукавички або обмотати пальці марлевою серветкою і обережно розгойдувати кліща з боку в бік. Потім взяти пінцет або зробити петлю з нитки, натягнути її на тіло кліща і повільно витягнути комаху разом з хоботком. Якщо хоботок залишився в ранці, його потрібно видалити стерильною голкою. Після чого обов'язково вимити руки.

Як визначити, заражена людина хворобою Лайма чи ні?

По-перше, можна провести дослідження самого кліща. Якщо з'ясується, що кліщ не був інфікований, то можна зітхнути з полегшенням, а якщо наявність інфекції буде підтверджено – негайно знайти інфекціоніста. Але це лише в тому разі, якщо вдасться витягти комаху живою. Тоді загорніть її у вологу марлю, покладіть в чисту скляну ємність (банку, пробірку) і здайте на аналіз в   обласний лабораторний  центр . Якщо немає можливості здати кліща на аналіз, його потрібно або спалити або залити окропом, щоб запобігти поширенню можливої інфекції.

Наявність інфекції в крові людини встановить серологічна діагностика, тобто аналіз крові на наявність антитіл до борелій. Але це можна зробити тільки через 2-4 тижні після укусу, коли в крові почнуть вироблятися антитіла до цієї інфекції. Тому поспішати здавати аналіз одразу ж після укусу просто безглуздо. Щоб не наробити помилок, дотримуйтесь рекомендацій лікаря.

Де живуть кліщі і як їх уникнути?

Залишається нагадати, що кліщі живуть зовсім не на деревах, як чомусь багато хто вважає, а у траві і чагарниках не вище метра. Це потрібно враховувати, вирушаючи на природу. Ніколи не сідайте під самим кущем, навіть якщо він прекрасно захищає від променів сонця. А на траву потрібно обов'язково покласти покривало. Кліща манить тепло, що йде від людини або тварини. Комаха може блукати тілом досить довго – до 12 годин, поки не знайде затишне містечко, де шкіра ніжніша (в пахвовій западині, в паху, під коліном, на шиї). Тому, коли ви повертаєтеся додому з прогулянки, потрібно обов'язково струсити весь одяг і оглянути один одного і своїх домашніх улюбленців, які теж страждають від укусів кліщів. Що раніше вдасться виявити паразита, то легше його видалити зі шкіри і тим менше шансів заразитися хворобою Лайма. 

«Захист грунту,  поверхневих  та підземних вод від забруднення»  

Людина використовує ґрунт для вирощування різноманітних рослин. Вони дають їй  їжу і корм для свійських тварин.

Рослини вбирають із ґрунту поживні речовини. Знижується його родючість. Тому хлібороби вносять у ґрунт перегній, торф і мінеральні добрива. Однак, до ґрунту треба повертати стільки поживних речовин, скільки їх забрали рослини. Якщо ж мінеральних добрив внести забагато, то вони отруять ґрунт.

У посушливі місяці   літа люди поливають рослини. Проте, надмірний  полив  користі не приносить  тому, що ґрунт  засолюється. На засоленому ґрунті культурні рослини не ростуть. Щоб збагатити ґрунт вологою, треба взимку проводити снігозатримання. Навесні - затримувати талі води, а влітку - вологу дощів.

  Дуже небезпечними для ґрунту є отрутохімікати. За їх допомогою люди знищують бур'яни та тварин - шкідників. Ці речовини накопичуються в ґрунті. В ньому гине все живе, він стає "мертвим".

  З пагорбів ґрунт можуть змивати дощові й талі води. Щоб цього не сталося, на схилах пагорбів висаджують дерева і кущі, висівають багаторічні трави. Рослини своїм корінням зміцнюють  ґрунт.

   Великою бідою для ґрунту на широких ланах є сильні вітри і чорні бурі. Вони за лічені хвилини піднімають у повітря шар ґрунту. Зупинити їх можуть лише лісозахисні смуги. Вони не дають розгулятися вітрам.

   Треба не лише охороняти ґрунт і підвищувати його родючість, а й розумно використовувати. Споруджувати житлові будинки, підприємства можна там, де ґрунт неродючий або малородючий. Якщо треба бурити свердловину  то слід спочатку зняти родючий шар ґрунту і перевезти його на інше місце.

Настав час бити в дзвони! Людина забула про своє біологічне коріння, відірвалась від природних законів, що призвело до глобальних біосферних проблем. Ще не пізно всім  разом вигукнути  «SOS» . Вигукнути і самим себе почути. Почути і розпочати діяти, оскільки крім нас самих більше нікому рятувати наше майбутнє. 
    Охорона грунтів – це найгостріша глобальна проблема, з якою безпосередньо пов'язане відтворення біорізноманіття та забезпечення продуктами харчування населення планети. Охорона грунтів – не самоціль. Охорона і раціональне використання грунтів – єдине ціле; це система заходів, спрямованих на захист, якісне поліпшення і науково-обгрунтоване використання земельних фондів. Охорона грунтів необхідна для збереження та підвищення їх репродуктивної функції, для підтримки стійкості біосфери.

  Забруднення ґрунту (промислове, сільськогосподарське, побутове) сприяє    попаданню  шкідливих речовин у підземні води і поверхневі водойми. Викиди промислових підприємств, пестициди і добрива не тільки розсіюються в навколишньому середовищі, але і, попадаючи в ґрунт, здатні накопичуватись, створюючи нові сполуки хімічних елементів. При фільтрації стічних вод, які містять сполуки фосфору, до 95% забруднювача затримується в перших 15-30 см ґрунту. Ґрунт здатний накопичувати радіоактивні речовини , найрізноманітніші метали, органічні сполуки. Основними джерелами забруднення ґрунту канцерогенними речовинами, особливо бенз(а)піреном, є вихлопні гази літаків, автотранспорту, викиди котелень. За 25 років використання сьогодні забороненого препарату ДДТ приблизно дві третини його загальної кількості не зруйнувались і збереглись у ґрунтах, воді і рослинності.

 На даний час  розроблені ГДК хімічних речовин у ґрунті. В основі останніх лежить не тільки допустима концентрація речовин при безпосередньому контакті людини з ґрунтом, але і роль ґрунту при його контакті з іншими середовищами.
             З метою попередження  забруднення  ґрунтів необхідно дотримуватись  санітарних  вимог  по видаленню, знешкодженню і утилізації твердих і рідких відходів. Бездоганна робота системи каналізації і очищення рідких викидів, своєчасне збирання і видалення твердих відходів, підтримання чистоти є надійним гарантом захисту грунту, підземних та поверхневих  вод від забруднення.